top of page

NIEMAND IN HET BIJZONDER

Synopsis

SYNOPSIS

'Niemand in het Bijzonder' is een multimediale installatie in de expo ruimte van Galerie Bart te Nijmegen. 

Op ontdekkingstocht in het huis van een onbekende. Wat voor leven zou hij hebben geleid? Wat vertellen

zijn spullen over hem? Na het overlijden van een buurman zonder nabestaande realiseerden DeJong&DeWitte zich hoe weinig ze – op een paar aannames na – van hem wisten. ‘Zijn leven en dood waren niemand opgevallen. Een pijnlijk besef, maar ook herkenbaar voor velen. Iedereen kan zich de vraag stellen: in hoeverre kennen wij elkaar?’ Achter iedere voordeur speelt zich een ander leven af. 'Niemand in het Bijzonder' laat je in dat andere leven stappen. In een huiselijke installatie nemen de makers je met filmbeelden, ensceneringen en geleid door een voice-over mee door verschillende kamers. Op zoek naar

de ander reconstrueer je een leven aan de hand van spullen. Een stoel, een verzameling stenen, een bril met een vingerafdruk.

 

DeJong&DeWitte: ‘Mensen zijn met voorwerpen omgeven, sommige praktisch, andere dierbaar. Ze zijn achteloos vastgehouden, dagelijks gebruikt, zorgvuldig opgeborgen en gekoesterd. Zouden spullen kunnen zeggen wie je diep van binnen bent?’

De omgang met andermans eigendommen roept gemengde gevoelens op, van nieuwsgierigheid tot schroom. Want mogen we eigenlijk wel een onbekende slaapkamer betreden, kastdeuren openen en in lades snuffelen? Of is het juist een laatste eerbetoon, dat maakt dat iemand gezien wordt via zijn bezittingen – een ode aan de ongeziene mens. 'Niemand in het Bijzonder' maakt ons bewust van de onbekende ander. Van de buurman, van wie we slechts gescheiden zijn door een muur. Van de bezoeker na jou, voor wie je een boodschap achterlaat. Of van het onbekende in jezelf, dat meestal ongezien blijft.

In deze interactieve installatie gaat het publiek zelfstandig op zoek gaan naar het verhaal van een buurtgenoot wiens leven en dood niemand was opgevallen. Met een iPod in de hand betreedt je het huis en daarmee het voorbije leven- van de onbekende man. 'Niemand in het Bijzonder' is een museale bewerking van de voorstelling 'Ik Was Hier'. 

CREDITS

Credits

Concept en script: DeJong&DeWitte
Tekst: Hanneke de Jong i.s.m. Anouk Saleming
Filmbeeld: Jonas de Witte

Stem: Hanneke de Jong, Sjoerd Swibettus
Decor: Hester Jolink, Coen Wermers
Props: Ronald Schinkelshoek

App technology: Sylvain Vriens
3D animatie: Tim Smit
Sounddesign: Rinus Aarts

Stagiaire: Matthijs van de Sande
Producent: Expo Bart

Met financiële steun van:

Fonds Podiumkunsten - Balkonscènes

Expo Bart

Fotografie: Expo Bart / Jonas de Witte

Teaser: Jonas de Witte / Matthijs van de Sande

Studio Beeldontwerp

SPEELLIJST

Speellijst

2021 -

EXPO BART, NIJMEGEN

PERS

Pers

Publieksreacties:

DGArnhem22april2021.jpg
bottom of page