top of page

OVER

Sinds 2007 creëren DeJong&DeWitte theatrale en beeldende voorstellingen en installaties. Interdisciplinaire voorstellingen met een verrassende en eigenzinnige beeldtaal.

 

DeJong&DeWitte denken en werken vanuit hun zeer veelzijdige achtergrond in beeldende kunst, vormgeving, film, muziek en theater. Vanuit al deze verschillende kunstvormen tegelijk creëren de makers een geregisseerde kijk- en luisterervaring, waarbij ze alle gebruikte disciplines onlosmakelijk aan elkaar weten te verbinden. En waarin het publiek actief wordt aangemoedigd om hieruit zijn eigen verhaal te destilleren.

 

Hun onderzoekende werkmethode laat ruimte voor toegepaste dramaturgie en de voorstellingen zijn altijd toegesneden op de individuele toeschouwerservaringen en op de locaties zelf. Hun samenwerking begint met een werkplaatsproductie tijdens het Oerol Festival 2007 met het beeldconcert 'Shakespearience'. Deze samenwerking vormt de opmaat naar 'Night Bright Days' - Shakespearience II' welke onder de vleugels van Huis en Festival aan de Werf wordt gerealiseerd. Hiermee worden zij als nieuwe theatersmakers erkend en in 2008 genomineerd voor de BNG theatermakersprijs, met de bijbehoordende BlindDate tour door Nederland. Zij werken samen aan o.a. 'Earshaken Pieces' PMP Lab, 'Nergens Bergen', de video-installatie 'There Most Be Some Way Out Of Here', de jeugdvoorstelling 'Het Meisje Dat In De Tafel Verdween', de locatievoorstellingen 'Project Solaris', 'Ik Was Hier' en 'WoodLand', de interactieve audio-avonturen 'WoudHout' en 'StadsWoud', en de installatie 'Niemand in het Bijzonder'. Inmiddels ontwikkelen zij hun 16de gezamenlijke productie' Aardvacht' welke te zien zal zijn in 2023/2024.

De producties van DeJong&DeWitte waren afgelopen jaren te zien op o.a. het Oerol Festival, Theaterfestival Boulevard, Limburg Festival, Festival Karavaan, Over het IJ Festival, De Tuin der Lusten, Duizel in het park, Spoffin, Hoogte80, Sonsbeek Theater Avenue.

Sinds 2016 worden zij ook internationaal geprogrammeerd, met speelplekken op Amiens est a la Rue (F), Chalon sur Saone (F), Theatro Sardegna (I), Chateau Chamarande (F), Cratère Surfaces Alès (F) en het Freedom Festival Hull (GB).

jonas 2.png

Hanneke de Jong

Profileert zich als muzikale beeld-, en theatermaker, singer-songwriter en stemacteur. Haar werkwijze is conceptueel, vanuit een associatieve basis. Als bewonderaar van de vergankelijkheid bevraagt zij de onbevattelijke zaken van het leven in haar perfomances en songs. Naast de liefde voor haar grote held 'William Shakespeare put zij inspiratie uit wetenschap en poëzie. Met als achtergrond de academie voor Beeldende Kunsten en de performance opleiding op de Toneelacademie Maastricht is zij in haar werk op zoek naar vormen die niet in woorden te vangen zijn. Hierin streeft zij met poëtische eenvoud zowel helderheid als gelaagdheid na.

Jonas de Witte

Jonas is vormgever, filmmaker, theatermaker en inspirator achter zijn bedrijf Studio Beeldontwerp. Hij studeerde grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie in Antwerpen, studeerde af aan de Design Academy Eindhoven en volgde in Amsterdam Digital Video Directing. Na ontwerpen te hebben gemaakt voor interieurs, bijzondere beursstands en exposities, legt hij zich inmiddels volledig toe op het maken van film. Hij richt zich op conceptontwikkeling, ontwerp en art direction tot de uiteindelijke realisatie van projecten. Met een heldere beeldtaal, gevoel voor detail en identiteit, zet hij zijn visie in vanuit vormgeving, film en fotografie. Sinds 2007 werkt hij samen Hanneke.

MISSIE

missie

De missie van DeJong&DeWitte is om hun publiek een nieuwe kijk te geven op de geheimen van het alledaagse, en daarmee de wereld niet slechts in fysieke zin te aanschouwen. Uit ongrijpbare thematieken rondom de grote vragen van het bestaan destilleren ze kleine, intieme verhalen, om vanuit aandacht voor detail, subtiliteit en poëzie, toe te werken naar een gedeelde, geconcentreerde ervaring met hun publiek.

DeJong&DeWitte gebruiken vaak nieuwe, wetenschappelijke ontwikkelingen als vertrekpunt. Achter de voor onze zintuigen waarneembare wereld gaat een door ons verstand niet of nauwelijks te doorgronden werkelijkheid schuil. We weten steeds meer van de allerkleinste deeltjes, maar begrijpen steeds minder van het grotere geheel. Daarnaast onderzoeken zij vertelvormen en ontwikkelen hieruit uitzonderlijke cross-overs waarmee zij de begrippen theater en film verbreden.

 

Of DeJong&DeWitte nu in de black box van het theater spelen of op locatie in de buitenlucht, de uitgesproken vorm dwingt de toeschouwer over de grenzen van die specifieke omgeving heen te kijken en zo voeren zij de toeschouwer mee uit zijn dagelijkse werkelijkheid. Het verhaal dat verteld wordt is voor iedereen herkenbaar; de vorm waarin dit gegoten wordt verrast, daagt het publiek uit en biedt theatrale ruimte voor een alternatieve werkelijkheidsbeleving.

ORGANISATIE

organisatie

Stichting Sneeuwvonk is in 2014 opgericht als producent van alle voorstellingen van DeJong&DeWitte. Tussen 2009 en 2013 is stichting Crux verantwoordelijk geweest als producent. De organisatie bestaat verder uit een betrokken bestuur, de artistieke leiding en een gedreven staf. Gezamenlijk zetten zij de visie uit resulterend in plannen, projecten en samenwerkingen. Voor de verkoop van doorlopende en nieuwe voorstellingen is sinds 2015 Entr'Act betrokken.

 

Stichting Sneeuwvonk en de dagelijkse organisatie werkt vanuit de Governance Code Cultuur.

Per project wordt er zorgvuldig gekeken wat het project vraagt. Er wordt een team van medewerkers samengesteld op basis van hun expertise. De organisatie werkt inmiddels  graag met een aantal terugkerende teamleden die de artistieke leiding constructief kunnen aanvullen  en inhoudelijk willen uitdagen. Daarnaast bieden DeJong&DeWitte stageplaatsen aan, en betrekken o.a. studenten van ArtEZ - Muziektheater, AVS aan de RijnIJssel Arnhem en Interactive Perfromance Design, HKU Utrecht.

Artistieke Leiding

Hanneke de Jong - Theatermaker / performer / Singer-songwriter

Jonas de Witte - Theatermaker / filmmaker / Vormgever

Klankbord

Jessica de Jaeger - Inhoudelijk advies en strategie

Cecile Brommer - Dramaturgie en reflectie

Aart van de Maas / HKU - Inhoudelijk advies

Bestuur Stichting Sneeuwvonk

Voorzitter - Harm Baaijens

Harm is cultuuraanjager voor culturele instellingen en maatschappelijke organisaties in het Land van Cuijk. De werkzaamheden hiervoor verricht hij vanuit Schouwburg Cuijk. Daarvoor werkte hij bij Cultuur Oost waar Harm een advies functie beklede en nauw betrokken was bij de artistieke organisatie van de Kunstbende. Verder is hij bestuurslid van st. Kunstvat (o.a. bekend van de Nijmeegse Kunstnacht) en st. Nora (theatergezelschap voor jonge makers) in Nijmegen.

Secretaris - Karin Terwisse

Karin is de spil van zowel Stichting als Bureau Theaterprojecten. Zij was oprichter en directeur van het Sprookjesfestival en nauw betrokken bij het World Living Statues festival. Sinds 2012 is Karin zakelijk leider van de SonsbeekTheaterAvenue. Zij werkt voor uiteenlopende opdrachten en projecten nauw samen met enthousiaste en gedreven mensen uit het theater, de evenementenwereld en het communicatievak.

Penningmeester - Thijs Groenewegen

Thijs is manager director van Lagom Collective een filmbedrijf die zich richt op statementfilms voor organisaties die de wereld verbeteren. Daarvoor was oprichter en eigenaar van HALFVOL, een collectief van jonge ondernemers die soms samen werken en soms individueel werken aan culturele projecten. Tot 2020 was hij bestuurslid van stichting vrienden van het Openluchtmuseum.

Verkoop

Casper de Vries en Claudia Geubel - Entr'Act

ENTRACT.png
Logo-Stichting-Sneeuwvonk.png
PERS

PERS

Interview TheaterMaker TM blad 2.png
De_Gelderlander_DeJong&DeWitte.png
wijkkrant Spijkerkwartier interview Hann
bottom of page